Excepţie, ca și compoziție, face fresca de la schitul Brădet – Argeş, unde voievodul apare cu doamna Mara, soţia sa. C. Gane în ale sale Trecute vieţi de doamne şi domniţe pomeneşte de această doamnă Mara: „Dan I , fiul lui Radu, ţinea pe fata lui Vuc Brancovici, regele sârbilor, iar Mircea cel Bătrân pe Mara, o vară primară de-a lui, deci o basarabă şi ea. Pentru a face această căsătorie, oprită de canoane, Mircea vodă ceru întâi învoirea episcopului de Ohrida, care i-o dete şi după aceea a patriarhului de Constantinopol, care-i răspunse (1394), că nu aprobă o însoţire cu o femeie care îi este rudă atât de apropiată, însă, că nu dezaprobă o căsătorie recunoscută de arhiepiscopul de Ohrida. Uite popa, nu e popa! Şi Mircea se însură!” (1)
Nu se cunoaște sursa de informare a scriitorului C. Gane dar merită aprofundată tema.
În primul rând mănăstirea Brădet este singurul loc unde apare numele de Mara, nume acceptat de istorici după o interpretare a ultimelor două litere vizibile pe frescă …RA DOAMNA (vezi fotografii).
Prima fotografie este făcută în anul 1924 iar a doua în 2018. În a două fotografie se observă că fresca este reparată și numele soției lui Mircea cel Bătân apare în întregime MARA DOAMNA. Mai există o mica diferență între fotografii, în fotografia 2, Mara ține o cruce în mâna stângă, element care nu există în fotografia 1.
Aflăm din fragmentul la care s-a făcut trimitere că „Dan I , fiul lui Radu, ţinea pe fata lui Vuc Brancovici, regele sârbilor…”. După Uroș al V-lea (1355-1371) regatul sârb se dezmembrează în mai multe despotate (vezi harta) iar unul din acestea este a lui Vuc Brancovici. Cam în același timp se dezmembrează și țaratul bulgar în: țaratul lui Srațimir, numit de alți autori și Strațimir, (1360-1365, 1369-1396) din Vidin și țaratul lui Ivan Șișman (1365-1393) de la Târnovo. Srațimir este fiul din prima căsătorie a lui Ivan Alexandru (1331-1371) cu valaha Teodora (Teofana după ce s-a călugărit), fiica domnitorului Basarab I iar Șișman este fiul din a doua căsătorie a țarului cu evreica creștinată sub numele de Teodora, nume similar cu al primei soții. La rândul lui Srațimir este căsătorit cu valaha Ana, vara primară, fiica domnitorului Nicolae Alexandru cu care are și un fiu, Constantin (5), o fată Theodora (6) și încă alte fiice (5). Ivan Șișman al Bulgariei este pomenit, deoarece Dan I (1383-1386), moare în lupta cu acesta la 23 septembrie 1386. Undeva aici în sudul Dunării drumurile și interesele lor s-au intersectat, Dan I era văr și cumnat cu Srațimir care era în conflict cu fratele său vitreg Șișman, și astfel s-a putut ajunge la conflict armat. Înaintea lui Dan I, unchiul său, Vladislav I (Vlaicu vodă), l-a ajutat pe Srațimir în conflictul care s-a derulat în jurul problemei ,,Banatului bulgar” creat în 1366 de regele ungar Ludovic I de Anjou și care l-a alungat pe țarul Srațimir din Vidin iar prin intervenția lui Vlaicu vodă acesta a fost adus înapoi.
… va continua
Bibliografie:
- C. Gane – Trecute vieţi de doamne şi domniţe
- Virg. Drăghiceanu și Arh. P. Demetrescu – Schitul Brădetul, Argeș (BCMI – 1924, anul XVII)
- Gh. I Cantacuzino – Cercetările arheologice de la biserica din Brădet – Argeș și problema datării monumentului (BMI-1970, anul XXXIX)
- Thomas A Emmert – Prologue to Kosovo – The era of prince Lazar
- Nicolae Constantinescu – Vladislav I
- P.P. Panaitescu – Mircea cel Bătrân
Galerie de imagini
Contact:
dancociu@yahoo.com