Pietrele lui Solomon
În fundul văii, dincolo de Şcheii Brașovului, se află locul numit ‘’ Intre Chietri’’ sau Pietrele lui Solomon.
La Pietrele lui Solomon găsim rămăşiţele unei alte cetăţi dacice. Este interesant că pentru această cetate dacii au ales în mod foarte ingenios locul ,încăt relieful să-i protejeze căt mai mult. Cetatea este pe un fir de apă, Valea cu Apă, între doua culmi punctate cu mai multe stănci. Închisă valea în aval de un prag format de o mică cascadă iar în amonte de pereţi stâncoşi, se formează un amplasament circular unde se aflau locuinţe şi depozite de alimente . Din vechile fortificaţii de apărare se mai disting, pe culmea estică, urmele bazei unui turn. La baza unei fisuri a stâncii din stînga cum urci pe firul apei există o peşteră la care accesul este destul de greu. Mă duce gândul că şi acest loc a fost folosit în scopuri religioase.
Cu ajutorul lui Titel, alpinist la vârsta a doua, am reuşit să ajung şi eu până la grotă ca să o inspectez.
Traseul până la grotă are porţiuni de căţărare de oarecare dificultate dar pe zone numai de câţiva metri, motiv pentru care am şi apelat la un specialist ca deschizător de drum. Grota nu are nimic senzaţional, cum citisem într-un articol că piatră ar fi păstrat urmele unei ciopliri de formă animalieră.
Intervenţie clară asupra stâncii se gaseşte pe vărful ei unde este decupată o bucată de rocă de câţiva metri făcând loc unui spaţiu ce putea fi folosit în diverse scopuri.
Astăzi locul de la Pietrele Solomon este amenajat să primească sărbătoarea Junilor Braşovului, după ce, conform tradiţiei străbat călare oraşul vechi, ridicat de saşi.
Bibliografie
1. Repertoriul Arheologic al Judeţului Braşov