Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Mănăstirea Brădet

,, Această Sfântă mănăstire Brădet, ce prăznuieşte Înălţarea lui Iisus Hristos este făcută de Io Mircea Voievod, leat 1546 şi a rămas nezugrăvită până acum leat 1761, iar acum aducând Dumnezeu pe Nichifor arhimandrit şi egumen la Sfânta Mănăstire de Argeş şi punând aicea la Brădet pe Ghenadie l-au îndemnat de au zugrăvit această Sfântă mănăstire, cu toată cheltuiala Sfinţiei sale, în zilele domnului nostru Io Constantin Nicolae Voievod” (2). În panoul cu traducerea (vezi fotografie) pisaniei s-a strecurat o greșeală: în loc de Nichifor a fost scris Nicodim.

Pavel Chihaia în lucrarea sa ,,din cetățile de scaun ale ȚĂRII ROMÂNEȘTI" dedică cap. VIII mănăstirii Brădet (Argeș). În analiza sa atrage atenția că:

,,Cei care consemnează în pisanie drept  ctitor al locașului pr Mircea Ciobanul, de la 1546, zugrăvesc în tabloul votiv chipul lui Mircea cel Bătrân căruia îi atribuie de soție pe ,,Mara” , care nu mai apare niciunde într-altă parte. Există prin urmare trei personae domnești diferite, din epoci îndepărtate asociate în 1761 de către arhimandritul Nichifor de la mănăstirea Argeșului și de egumenul mănăstirii Brădet, Ghenadie.”

 

  

Bibliografie 

 

  1. Pavel Chihaia – din cetățile de scaun ale ȚĂRII ROMÂNEȘTI
  2. Biserica Parohială Brădet -  scurtă prezentare (afişată la intrare)


Galerie de imagini

 

 

        Contact:

         dancociu@yahoo.com