Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

,, Hic sepultus es comes Laurencius de Longocampo pie memorie ƚ Anno D(omi)ni MCCC = Aici este îngropat comitele Laurentius de Câmpulung, cel de pioasă amintire în anul Domnului 1300”

Este cea mai veche inscripție în limba latină din evul mediu, dintre Carpați și Dunăre.

     Este sărbătoare, Sf. Maria. Ne-am oprit din nou la patiseria din centrul orașului Câmpulung să ne desfătăm cu niște pateuri cu brânză și ștrudele cu mere; sunt din cele mai bune mâncate prin țară atât ca foietaj cât și compoziție. Până soția stă la o cafea mă reped, din nou, până la Bărăție (biserică sau mănăstire catolică). Am noroc să fie deschisă, după multe alte încercări, deoarece este slujbă. Mă strecor înauntru și rămân mirat de faptul că serviciul religios se desfășoară în limba română. Nu trece mult timp până la final, când nu mă pot abține să întreb o doamnă referitor la acest aspect, știind că biserica a fost ridicată pentru comunitatea săsească din localitate. Îmi răspunde că ei sunt urmașii acelor sași. Următorul pas a fost să cer permisiunea de la preot să fac câteva fotografii în biserică.  

     Biserica sub prima ei formă a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XIII-lea (2). Ce se vede astăzi este doar noul cor al bisericii, ridicat peste fundațiile celui vechi, în secolul al XV-lea , în prelungirea vechii nave care a fost dărâmată mai târziu (2). Lespedea, mult căutată, cu înscrisul în limba latină, așezată acum în altarul bisericii pe un postament, face parte din construcția inițială a edificiului(2). Turnul clopotniță a fost ridicat în anul 1730, pe locul unde a existat un turn de lemn, iar casa parohială datează din secolul XVII, cu modificări aduse ulterior (2).

... va continua

 

Bibliografie:

1. Gheorghe Pârnuţă şi Ştefan Trâmbaciu  - DOCUMENTE ŞI INSCRIPŢII PRIVIND  ISTORIAORAŞULUI CÂMPULUNG-MUSCEL

2.  Gheorghe I. Cantacuzino - SĂPĂTURI ARHEOLOGICE LA MONUMENTE DIN CÂMPULUNG

Galerie de imagini